ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΘΑΡΡΟΥΣ

0 Aναρτηθηκε απο την - 26 Ιουνίου 2015 - ACTION AID, ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

“Πρόσωπα του θάρρους” ονομάζει ο Δανός φωτογράφος Κεν Χέρμαν τους άνδρες και τις γυναίκες, που επέζησαν από επιθέσεις με οξύ και παλεύουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, όσο δύσκολο και να είναι μετά από μια τέτοια επίθεση. Επισκέφθηκε το 2013 μια πτέρυγα του μοναδικού νοσοκομείου του Μπανγκλαντές, στη Ντάκα, για τους επιζώντες επιθέσεων με οξύ, άκουσε τις ιστορίες τους και τους απαθανάτισε.

οξύ

Ο μεγαλύτερος αριθμός των επιθέσεων με οξύ καταγράφεται παγκόσμια στη Νότια Ασία, όπως στην Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και την Καμπότζη. Αποτελεί συχνή πρακτική ζήλιας ή εκδίκησης από οργισμένους και απατημένους συζύγους (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες), από συγγενείς για περιουσιακά και οικονομικά θέματα ή ακόμη και από όσους βιώνουν την απόρριψη από κάποια γυναίκα στο πετσί τους. Ή γιατί απλά δεν πήραν την προίκα που περίμεναν. Η επικράτηση των επιθέσεων στη Νότια Ασία μπορεί να εξηγηθεί από την εύκολη διαθεσιμότητα του οξέος, που χρησιμοποιείται ευρέως στις βιομηχανίες βαμβακιού, καουτσούκ και κοσμημάτων.

Στο Μπανγκλαντές καταγράφεται, όμως, ο μεγαλύτερος αριθμός επιθέσεων με συνολικά 3.512 θύματα από το 1999 ως το 2013. Μάλιστα, ειδικά στο Μπανγκλαντές, οι επιθέσεις με οξύ στρέφονται περισσότερο εναντίον των γυναικών και, ιδιαίτερα, των μικρών κοριτσιών: το 60% των επιζώντων είναι κορίτσια από 10 ως 19 χρονών! H άρνηση των προτάσεων γάμου αντιπροσωπεύει το 55% των επιθέσεων με οξύ, η κακοποίηση από τον σύζυγο ή μέλος της οικογένειας το 18%, οι διαφωνίες για την προίκα το 15%, οι περιουσιακές διαφορές το 11% και η άρνηση της ρομαντικής ή σεξουαλικής πρότασης ενός άνδρα το 2% των επιθέσεων. Ακόμα κι αν ένα κορίτσι θεωρηθεί απείθαρχο ή πεισματάρικο, οι άνδρες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να την τιμωρήσουν με αυτόν τον απάνθρωπο τρόπο!

Οι επιθέσεις με οξύ είναι κατά βάση επιθέσεις εναντίον της ταυτότητας κάθε γυναίκας. Το πρόσωπο της γυναίκας θεωρείται ιερό. Η μόνιμη ουλή φέρνει ατιμία στην οικογένεια και θεωρείται δημόσιο σήμα ντροπής. Οι γυναίκες δεν υποφέρουν μόνο από το στίγμα που συνδέεται με τη δυσμορφία, αλλά χάνουν συχνά κάθε δυνατότητα να παντρευτούν, σε ένα μέρος όπου η εύρεση συζύγου μπορεί να σημαίνει ότι γλιτώνεις από τη φτώχεια. Λόγω της απόρριψης των θυμάτων από την κοινωνία, που συχνά δικαιολογεί την επίθεση, σπάνια προσφέρεται η απαραίτητη υποστήριξη στις γυναίκες και τις οικογένειές τους από την αστυνομία.

Ένας από τους τομείς δράσης της ActionAid στο Μπανγκλαντές, λοιπόν, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω σε αυτό το ζήτημα. Η ActionAid έχει δεσμευτεί όχι μόνο για την ενίσχυση του νόμου, ώστε να είναι πολύ πιο δύσκολο για τους δράστες να ξεφύγουν από την τιμωρία, αλλά κυρίως για την εκπαίδευση και την αλλαγή της νοοτροπίας των ανθρώπων, που βλέπουν αυτήν την τρομερή χρήση βίας ως έναν εύκολο τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους.

«Έχω δει περιπτώσεις όπου η αντιδικία θα μπορούσε να είναι μεταξύ των ανδρών. Αλλά όταν η επίθεση πραγματοποιήθηκε, η σύζυγος ή η κόρη του άνδρα πλήρωσε τη νύφη», εξηγεί η Nurun Nahar, υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών στην ActionAid του Μπανγκλαντές.

Είχε πέσει και η ίδια θύμα μιας τέτοιας επίθεσης, όπως παρακολουθούμε στο παρακάτω μισάωρο ντοκιμαντέρ της Stefania Donaera. Όταν ήταν μαθήτρια 15 ετών, ένα αγόρι της έκανε πρόταση γάμου. Επειδή εκείνη απέρριψε την πρόταση, αυτός την παραμόρφωσε με οξύ. Μετά από μια σειρά επεμβάσεων και χρόνια ψυχολογικής υποστήριξης, μπόρεσε να βγει από την απομόνωση και να βρει τη δύναμη να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή. Ίδρυσε με τη βοήθεια της ActionAid το 1996 την οργάνωση ASN, το Δίκτυο Επιζώντων από επιθέσεις με οξύ. Ασχολείται άμεσα με περίπου το 45% των επιζώντων από τέτοιες επιθέσεις, προσφέροντας νομική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια. H Nahar ταξιδεύει σε όλο το Μπανγκλαντές από χωριό σε χωριό, για να βοηθήσει τα θύματα να αντιμετωπίσουν το στίγμα στην κοινότητά τους. Οι γυναίκες – θύματα, αντί να κρύβονται, βρίσκουν την υποστήριξη, που χρειάζονται για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, από την ActionAid,  αποκτώντας πρόσβαση, καταρχάς, στη δικαιοσύνη κι έπειτα στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τα κοινωνικά δίκτυα.

Στο παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο παρακολουθούμε την ιστορία της Neela: το πώς άλλαξε η ζωή της μετά την επίθεση με οξύ και την υποστήριξη που βρήκε από την ActionAid.


Πολλές χώρες, πάντως, στρέφονται σήμερα στο παράδειγμα του Μπανγκλαντές, όπου τα ποσοστά των επιθέσεων έχουν πια μειωθεί χάρη σε καίριες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Επειδή επιβλήθηκαν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με την πώληση του οξέος κι επειδή ορίστηκε η ποινή του θανάτου για τους επιτιθέμενους, το 2013 οι επιθέσεις μειώθηκαν σε 75 από 492, που είχαν καταγραφεί το 2002!

Δεν υπαρχουν σχολια