ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ vs. ΜΝΗΜΗ

0 Aναρτηθηκε απο την - 7 Ιουνίου 2015 - ΕΙΠΑΝ

Η επικαιρότητα χαρακτηρίζεται από τη λήθη. “Στο βιβλίο του γέλιου και της λήθης” ο Μίλαν Κούντερα γράφει:

“Η δολοφονία του Aλιέντε επισκίασε γρήγορα τη ρωσική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία, η σφαγή του Μπανγκλαντές έκανε να ξεχαστεί ο Αλιέντε, ο πόλεμος στην έρημο του Σινά φίμωσε το κλάμα του Μπανγκλαντές, το μακελειό στην Καμπότζη έκανε να ξεχαστεί το Σινά και το ένα έφερνε το άλλο ως την απόλυτη λήθη των πάντων για τα πάντα”.

Η βίαιη καθημερινότητα όλου του πλανήτη εισβάλλει με ορμή πλέον στο σαλόνι μας μέσα από τα ΜΜΕ και τις νέες τεχνολογίες. Κάθε αρνητική είδηση προκαλεί βαθιά συγκίνηση…μέχρι το άκουσμα της επόμενης ασύλληπτης τραγωδίας. Λέω από μέσα μου “Τι φοβερό!” κι αλλάζω απλά κανάλι. Ο καταιγισμός των ειδήσεων φέρνει γρήγορα τη λήθη κι αυτής της τραγωδίας και κάθε τραγωδίας.

Σε αυτή την αδιαφορία, τη λήθη, τον αποπροσανατολισμό, την παραίτηση, το αδιέξοδο και τον φόβο ας αντιτάξουμε με την παιδεία την έννοια του ενεργού πολίτη!

παιδεία

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΡΘΡΟΥ

Η φωτογραφία είναι του Rashid Talukder (Autograph ABP) και απεικονίζει ένα αποστεωμένο παιδί με υψωμένη γροθιά, που οδηγεί μια διαδήλωση κατά τη διάρκεια της μαζικής εξέγερσης του 1969 στο Μπανγκλαντές.

 

Δεν υπαρχουν σχολια