ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

1η Ιουνίου 2015: Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Ναι, δεν ήταν τυχαία η επιλογή της 1ης Ιουνίου 2015 για τα εγκαίνια αυτού του νέου ιστότοπου! Εκτός από Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, αποτελεί ορόσημο και για το μέλλον της εκπαίδευσης για τα επόμενα 15 χρόνια!

Μόλις πριν λίγες μόλις ημέρες δημοσιεύτηκε η διακήρυξη των  εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Εκπαίδευση στην Κορέα, όπου οι ηγέτες του κόσμου συναντήθηκαν για να δεσμεύσουν τα κεφάλαια και να συμφωνήσουν στους νέους στόχους για την παγκόσμια εκπαίδευση για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν για την πλήρη χρηματοδότηση 12 χρόνων ΔΩΡΕΑΝ εκπαίδευσης για κάθε παιδί, εκ των οποίων τα πρώτα τουλάχιστον εννέα χρόνια θα είναι υποχρεωτικά! Εξαιρετικά σημαντικά νέα σε μια εποχή που 58 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-11 είναι εκτός σχολείου, λόγω ακραίας φτώχειας και παιδικής εργασίας μεταξύ άλλων! Μέρες γιορτής, λοιπόν, για τους απανταχού υποστηρικτές και πρεσβευτές της εκπαίδευσης για όλους.

Για τους παραπάνω λόγους διάλεξα την 1η Ιουνίου 2015 για τα εγκαίνια του ιστότοπου – ημερολογίου της συμμετοχής μου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Send my friend to School (Στείλε τον Φίλο μου στο Σχολείο) της Action Aid Ελλάς.

Send my Friend to School

Στο πλαίσιο του προγράμματος Send my Friend to School, η Action Aid οργανώνει τα τρία τελευταία χρόνια ερευνητικά ταξίδια Ελλήνων εκπαιδευτικών σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στόχοι κάθε ερευνητικού ταξιδιού είναι ο σχεδιασμός εκπαιδευτικού υλικού και η υλοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση μαθητών και δασκάλων σχετικά με το δικαίωμα όλων των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Περισσότεροι από 1.200 εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα αξιοποίησαν τα χρήσιμα και εύχρηστα εκπαιδευτικά πακέτα των δυο προηγούμενων αποστολών που έγιναν στην Κένυα το 2013 και στη Ρουάντα το 2014. Στα εκπαιδευτικά πακέτα θα βρείτε πλούσιες βιωματικές δραστηριότητες σχεδιασμένες για την τάξη.

Το φετινό ερευνητικό ταξίδι

Φετινός προορισμός του ερευνητικού ταξιδιού, το Μπανγκλαντές στην Νοτιοανατολική Ασία!

Κι έχω την εξαιρετική τύχη και τιμή να ταξιδέψω για μια βδομάδα στα τέλη Ιουλίου μαζί με την παρακάτω εκλεκτή ομάδα:

την Κατερίνα Γιαννούλα, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας σε Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σάμο,

τον Δημήτρη Γκότζο, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας,

την Κάλλι Ρουμελιώτου, Δασκάλα στην Κρήτη,

τον Μιχάλη Φωτάκη, Δάσκαλο στη Σάμο,

τον Θοδωρή Γούτα, Καθηγητή Πληροφορικής, Υποδιευθυντή  του 28ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και έμπειρο πρεσβευτή του προγράμματος από το περσινό ταξίδι στη Ρουάντα,

τη Δήμητρα Ντιρογιάννη και

τη Μαρίζα Τσαχάλη, έμπειρες συντονίστριες του προγράμματος της ActionAid, που μας διάλεξαν έναν έναν για να δέσει η ομάδα μας.

Νιώθουμε πολύ τυχερές και τυχεροί που ακολουθούμε τα βήματα των προηγούμενων δύο αποστολών με τη Μαρίζα, τη Δήμητρα και τον Θοδωρή στο πλευρό μας!

Να κι ο χάρτης με τις αφετηρίες μας, τον ενδιάμεσο σταθμό στην Κωνσταντινούπολη και τον τελικό προορισμό μας: την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, τη Ντάκα, και την επαρχία της Τζαμαλπούρ.

Photo (3)

Πηγαίνοντας οι ίδιοι στο Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια των Μουσώνων, ευελπιστούμε να διαπιστώσουμε από κοντά τις συνθήκες που εμποδίζουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, αλλά και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζει η Action Aid εκεί.

Αν και το Μπανγκλαντές έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης τα τελευταία 15 χρόνια, μέχρι και το τελευταίο παιδί να πάει στο σχολείο, χρειάζεται να υπερασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμά του στην ελπίδα και το όνειρο για το μέλλον!

one kid out of school is one too many

Στόχοι του ιστότοπου Red Point on Green

Οι στόχοι του παρόντος ιστότοπου – ημερολογίου είναι:

η καταγραφή της προετοιμασίας μας και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στην τάξη ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ,

η καταγραφή της εμπειρίας μας στο ΤΑΞΙΔΙ και της επιτόπιας έρευνας, καθώς και

η εφαρμογή και η ΔΙΑΧΥΣΗ του εκπαιδευτικού υλικού που θα προκύψει από αυτό το πρόγραμμα.

Ελπίζω, καταρχήν, να μπορέσω να μεταφέρω μέσω διαδικτύου την ταυτότητα και τη ζωντάνια της χώρας που θα επισκεφθούμε, καθώς και την ποικιλία των ιστοριών των ανθρώπων που θα συναντήσουμε στο ερευνητικό μας ταξίδι.

Παράλληλα, θα επιδιώξω τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συνειδητοποίηση των μαθητών (ως εν δυνάμει ενεργών πολιτών) και των εκπαιδευτικών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με παράδειγμα το Μπανγκλαντές. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή αφήγηση στην τάξη, με την οποία πειραματίζομαι τα τέσσερα τελευταία σχολικά έτη.

Αρχίζει, λοιπόν, η αντίστροφη μέτρηση για το ταξίδι!

54 μέρες και φύγαμε!