ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΥΖΩΝΕΣ

2 Aναρτηθηκε απο την - 4 Ιουνίου 2015 - ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

My golden Bengal,
I love you…

In autumn, O mother
In the full blossomed paddy fields
I have seen spread all over sweet smiles.

What beauty, what shades,
What affection, what tenderness!
What a quilt have you spread
At the feet of banyan trees
And along the banks of rivers…

Από τον Εθνικό Ύμνο του Μπανγκλαντές


Bangla-Desh, δηλαδή η “χώρα των Μπάνγκλα” (στην τοπική γλώσσα), αλλά και η χώρα των ποταμών. Βρίσκεται στο Δέλτα του Γάγγη, όπου εκβάλουν και οι ποταμοί Βραχμαπούτρας και Μέγκνα. Μετρά πάνω από 200 ποταμούς και παραποτάμους. Παλιότερα το Μπανγκλαντές ονομαζόταν Βεγγάλη και μεταγενέστερα Ανατολικό Πακιστάν.

bangladesh


ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ

Η κυριότερη εθνοτική ομάδα είναι οι Μπάνγκλα (98%) με θρησκεία τους κυρίως το Ισλάμ (90%), αλλά και τον Ινδουισμό (9%).

Το παρακάτω πολύ σύντομο και ενδιαφέρον βίντεο δείχνει πώς εξαπλώθηκαν στα μήκη και στα πλάτη της γης 5 θρησκείες, ανάμεσά τους ο Ισλαμισμός και ο Ινδουισμός.


ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Ασία.

in this circle

Είναι η 8η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με περίπου 159 εκατομμύρια κατοίκους, ακολουθώντας την Κίνα, την Ινδία, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, τη Βραζιλία, το Πακιστάν και τη Νιγηρία. Από άποψη εδαφικής έκτασης, όμως, είναι η 95η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Άρα, το Μπανγκλαντές είναι μια σχετικά μικρή χώρα για τόσο μεγάλο πληθυσμό, γεγονός που την καθιστά την 13η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου και την 1η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα με πληθυσμό πάνω από 10.000.000. Ας αναλογιστούμε ότι ενώ το μέγεθός της είναι περίπου σαν αυτό της Ελλάδας, όπως φαίνεται στον παρακάτω συγκριτικό χάρτη, ο πληθυσμός της είναι λίγο μεγαλύτερος από τον πληθυσμό ολόκληρης της Ρωσίας!

σύγκριση εδαφών GR BD

Photo (3)

 

 

Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, το 32,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι ως 14 ετών, το 18,8% είναι από 15 ως 24 χρονών, το 38% είναι από 25 ως 54 ετών και το 5,9% είναι από 55 ως 64 ετών. Δηλαδή παραπάνω από τους μισούς κατοίκους του Μπανγκλαντές είναι παιδιά, έφηβοι και νέοι ως 24 ετών!

Το 67,3% του πληθυσμού είναι αγροτικός πληθυσμός της υπαίθρου. Η γεωργία είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση των κατοίκων του Μπανγκλαντές. Είναι η 4η χώρα παγκοσμίως σε μέγεθος αρόσιμης γης με το 53% των εδαφών της να καλλιεργούνται. Είναι, επίσης, η 4η χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ρυζιού. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι το Μπανγκλαντές είναι η 9η χώρα παγκοσμίως σε βροχοπτώσεις, αλλά έχει και μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη στον κόσμο. Η χώρα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου επίπεδη και κυριαρχείται από το Δέλτα του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα, ποτάμια που κατεβαίνουν από τα Ιμαλάια και συγκλίνουν στις πεδινές περιοχές. Τα προσχωσιγενή εδάφη που σχηματίζονται από τη μεταφορά φθαρτών υλικών με το νερό των ποταμών είναι πολύ γόνιμα.

rice

Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρουσιάζεται μια ελαφρά αυξανόμενη τάση αστικοποίησης. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές είναι η Ντάκα. Είναι γνωστή ως η “πόλη των τεμενών”. Έχει εκτιμώμενο πληθυσμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων και είναι η 11η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου, αλλά η 1η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη το 2014, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα.

world s densest large cities 2014

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρακάτω χαρτόγραμμα, όπου το μέγεθος κάθε χώρας έχει αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τον πληθυσμό της: κάθε τετράγωνο του χαρτογράμματος αντιστοιχεί σε 500.000 κατοίκους. Παρατηρώντας το μέγεθος της Ντάκα, αλλά και το Δελχί στην Ινδία και τη Σαγκάη στην Κίνα διαπιστώνεται ότι και οι τρεις πόλεις εμφανίζονται μεγαλύτερες από την Ελλάδα, αλλά και από κάμποσες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες! Άρα, κάθε μια από αυτές τις πόλεις έχει περισσότερους κατοίκους από ολόκληρες χώρες!

IMG_7686

Η Ντάκα τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται να απορροφήσει στις παραγκουπόλεις της τους μετανάστες από την ύπαιθρο, που αναγκάζονται να μετακινηθούν, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή επιλέγουν να μετακινηθούν, για να βρουν δουλειά στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων.

Στο ταξίδι μας θα επισκεφτούμε, εκτός από την επαρχία της Jamalpur, και τη Ντάκα, για να διαπιστώσουμε από κοντά τις συνθήκες της αστικής φτώχειας που επικρατούν στις παραγκουπόλεις της.

Dhaka_Bangladesh_Shanty_Slum_July_2011


6 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ 3 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

Το Μπενγκάλι ημερολόγιο έχει αντικατασταθεί στην καθημερινότητα από το Γρηγοριανό ημερολόγιο, αν και εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για τη σήμανση των αργιών και των εποχών. Η χρήση και η δημοτικότητα του Μπενγκάλι ημερολογίου στο Μπανγκλαντές οφείλεται στην προσαρμογή του στις 6 εποχές, συμπεριλαμβανομένων των μουσώνων ή την εποχή των βροχών και την ξηρή περίοδο, εκτός από την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Σε όλα τα κυβερνητικά έγγραφα και την αλληλογραφία, αλλά και σε αγγλικές εφημερίδες στο Μπανγκλαντές και τη Δυτική Βεγγάλη αναφέρονται και οι δυο ημερομηνίες σύμφωνα με το Γρηγοριανό και το Μπενγκάλι ημερολόγιο, π.χ. 01 June 2015 – ১৮ জ্যৈষ্ঠ ১৪২২ (18 Jaishtha 1422), Monday – সোমবার (που σημαίνει φεγγάρι). Τα ονόματα των ημερών στο Μπενγκάλι ημερολόγιο είναι τα ονόματα ουράνιων σωμάτων.

Μερικές εφημερίδες στο Μπανγκλαντές, επίσης, προσθέτουν και μια τρίτη ημερομηνία, σύμφωνα με το Ισλαμικό ημερολόγιο. Έτσι, συνηθίζεται η ημερομηνία να αναγράφεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους κάτω από τον τίτλο της εφημερίδας!

Περίπου 200 εφημερίδες και περισσότερα από 1.800 περιοδικά κυκλοφορούν στο Μπανγκλαντές. Ωστόσο, το τακτικό αναγνωστικό κοινό είναι μικρό, περίπου το 15% του πληθυσμού, λόγω του μεγάλου αναλφαβητισμού των ενηλίκων.


ΓΛΩΣΣΑ

Μπενγκάλι ή Μπάνγκλα ονομάζεται η γλώσσα του Μπανγκλαντές. Την μιλούν 250 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπανγκλαντές, στη Δυτική Βεγγάλη και σε άλλες δύο επαρχίες στην Ινδία, καθώς και στο Καράτσι του Πακιστάν.

Ανακηρύχθηκε επίσημη γλώσσα της Σιέρα Λεόνε το 2002 σε αναγνώριση του έργου του στρατεύματος των 5.300(!) Μπανγκλαντεσιανών, που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε.

IMG_7229

Είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο για χάρη της οποίας θυσιάστηκαν άνθρωποι. Στις 21 Φεβρουαρίου είναι η επίσημη αργία και εθνική εορτή των Μαρτύρων στο Μπανγκλαντές. Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Ντάκα ξεσηκώθηκαν στα πλαίσια του “Γλωσσικού Κινήματος”, για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους (Μπενγκάλι) και τη βίαιη επιβολή της επίσημης γλώσσας του Δυτικού Πακιστάν (Ουρντού). Οι καθεστωτικές δυνάμεις του Δυτικού Πακιστάν έπνιξαν τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως “Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος”, για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO ως “Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας”.

IMG_7230

Τα Μπάνγκλα ανήκουν στην Ινδοαριανή γλωσσική οικογένεια, όπως φαίνεται στο παρακάτω γενεαλογικό δέντρο της ευρύτερης Ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας.

IMG_7600


Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το Μπανγκλαντές γεννήθηκε από έναν αγώνα που προέκυψε ουσιαστικά από την οξεία αίσθηση μιας κοινής πολιτιστικής ταυτότητας των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Η κουλτούρα της Βεγγάλης αναπτύχθηκε στην περιοχή της Βεγγάλης, η οποία σήμερα απαρτίζεται από το ανεξάρτητο έθνος του Μπαγκλαντές και από την Ινδική επαρχία της Δυτικής Βεγγάλης.

Το 1947 η περιοχή της Βεγγάλης αποσχίστηκε από την Ινδία και έγινε η ανατολική περιοχή της νέας χώρας, που ονομάστηκε Πακιστάν, το δυτικό τμήμα της οποίας ήταν στην άλλη πλευρά της Ινδίας, 1.609 χιλιόμετρα μακρυά. Το Ανατολικό Πακιστάν (το σημερινό Μπανγκλαντές) επαναστάτησε το 1971 και απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Δυτικό Πακιστάν (το σημερινό Πακιστάν). Τα περισσότερα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έσπευσαν να αναγνωρίσουν το Μπανγκλαντές μέσα σε λίγους μήνες από την ανεξαρτησία του.

Κάθε χρόνο στο Μπανγκλαντές γιορτάζουν δύο φορές την Ανεξαρτησία του 1971: την 26η Μαρτίου ως Ημέρα της Ανεξαρτησίας και τη 16η Δεκεμβρίου ως Ημέρα της Νίκης (στο πεδίο της μάχης και σε πολιτικό επίπεδο).

Η πρώτη εθνική εορτή εκπροσωπεί την ημέρα που κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία τους από το Πακιστάν και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν με τον στρατό κατοχής του. Πιο συγκεκριμένα, ο Sheikh Mujibur Rahman, ο «πατέρας του έθνους» (ο πρώτος Πρόεδρος του Μπανγκλαντές και ένας από τους ηγέτες του κινήματος για την ανεξαρτησία), κήρυξε την ανεξαρτησία αργά το βράδυ της 25ης Μαρτίου 1971 ή τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Μαρτίου, καλώντας τους κατοίκους του Ανατολικού Πακιστάν να θεωρούν τους εαυτούς τους πολίτες της νέας χώρας του Μπανγκλαντές. Ακολούθησε αμέσως μετά η σύλληψή του από τις Πακιστανικές αρχές και το ξέσπασμα του πολέμου με την υποστήριξη της Ινδίας.

Στη σημαία του Μπανγκλαντές το πράσινο συμβολίζει την πλούσια βλάστηση της χώρας και ο κόκκινος δίσκος αντιπροσωπεύει τον ήλιο που ανατέλλει πάνω από τη Βεγγάλη, αλλά και το αίμα εκείνων που πέθαναν για την ανεξαρτησία της χώρας: “βιάστηκαν χιλιάδες γυναίκες του Ανατολικού Πακιστάν, 3 εκατομμύρια άνθρωποι σφαγιάστηκαν, 10 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες και 30 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Παράλληλα, επιδημία χολέρας θέρισε τους επιζώντες. Η τραγωδία στο Ανατολικό Πακιστάν έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» και μάλιστα μία από τις πέντε μεγαλύτερες στην ιστορία”.

flag bangladesh

Flag_of_Greece.svg

Ενδιαφέρουσα σύμπτωση: 25η Μαρτίου 1821, η έναρξη της Επανάστασης εναντίον της Αυτοκρατορίας των Οθωμανών για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Ελλάδας.

26η Μαρτίου 1971, η έναρξη του εννιάμηνου Απελευθερωτικού Πολέμου εναντίον του Δυτικού Πακιστάν για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους του Μπανγκλαντές.

Και οι δύο εθνικές σημαίες, της Ελλάδας και του Μπανγκλαντές, προέρχονται από εκείνη την περίοδο των απελευθερωτικών κινημάτων των δυο χωρών.

Ο τίτλος του παρόντος ιστότοπου είναι εμπνευσμένος από τη σημαία του Μπανγκλαντές.

Το Amar Sonar Bangla, το τραγούδι του Ινδού Νομπελίστα συνθέτη, συγγραφέα, ποιητή και φιλόσοφου Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (Rabindranath Tagore), υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας ως ο Εθνικός Ύμνος του Μπανγκλαντές. Ο τίτλος του σημαίνει “Η χρυσή Βεγγάλη μου”, που μπορεί να παραπέμπει στο χρώμα των ορυζώνων πριν από τη συγκομιδή του ρυζιού ή στο πόσο πολύτιμη θεωρείται η Βεγγάλη από τους κατοίκους της!

Ο τίτλος του παρόντος άρθρου είναι ένας μεταφρασμένος στίχος του Εθνικού Ύμνου του Μπανγκλαντές.


ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Το εθνικό ζώο του Μπανγκλαντές είναι η απειλούμενη με εξαφάνιση βασιλική τίγρης της Βεγγάλης. Ζει στο μεγαλύτερο μαγκρόβιο δάσος του κόσμου στην περιοχή Σουντάρμπανς, που αποτελεί μέρος του τεράστιου Δέλτα του Γάγγη και εκτείνεται τόσο στο ΝΔ Μπανγκλαντές όσο και στη ΝΑ Ινδία. Σουντάρμπανς σημαίνει όμορφο δάσος στα Μπάνγκλα. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Royal-bengal-tiger-desibantu

Στις κουλτούρες της Ανατολικής Ασίας η τίγρης και όχι το λιοντάρι θεωρείται ο βασιλιάς των ζώων! Παρόλ΄ αυτά, συγκαταλέγεται στα είδη υπό εξαφάνιση, γιατί αυξήθηκε η λαθροθηρία για το όμορφο δέρμα της και για πολλά μέρη του σώματός της, που χρησιμοποιούνται στην Κινέζικη ιατρική.

Επίσης, συρρικνώθηκε ο οικότοπός της και τα θηράματά της, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από την κλιματική αλλαγή. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2070 η περιοχή Σουντάρμπανς θα έχει πνιγεί, καθιστώντας την τίγρη ένα από τα δέκα πιο άμεσα απειλούμενα ζώα λόγω της κλιματικής αλλαγής!

«Αν δεν λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στη Σουντάρμπανς, ο μόνος τρόπος για τη βασιλική τίγρη της Βεγγάλης να επιβιώσει στον 21ο αιώνα θα είναι με εξοπλισμό για καταδύσεις», δήλωσε ο C. Loucks της WWF, έστω κι αν η τίγρης είναι από τα πιο ευπροσάρμοστα ζώα, που ζει από τα χιονισμένα δάση της Ρωσίας ως τα τροπικά δάση της Ινδονησίας.

Αν όντως η περιοχή Σουντάρμπανς πνιγεί μέχρι το 2070, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες: εκτός από τον εκτοπισμό των 4.000.000 ανθρώπων που ζουν ήδη εκεί, πολεμώντας πλέον με τις πλημμύρες και άρα την έλλειψη καλλιεργήσιμης γης και πόσιμου νερού, την πείνα και την ανασφάλεια, θα επηρεαστεί μακροπόθεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της ενδοχώρας μέχρι και την Καλκούτα. Τα μαγκρόβια δάση φύονται στην ενδοπαλιρροϊκή περιοχή μεταξύ ξηράς και θάλασσας, όπου υπάρχει ανάμειξη του θαλασσινού με το γλυκό νερό. Περιλαμβάνουν 12 οικογένειες και 50 είδη τροπικών δέντρων και θάμνων που μπορούν να επιβιώνουν σε αλμυρά νερά. Η οικολογική τους σημασία είναι μεγάλη, όχι μόνο γιατί φιλοξενούν μεγάλο εύρος ευαίσθητων οργανισμών, ερπετών, θηλαστικών, πουλιών και ψαριών (απαραίτητων για την ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία των ψαράδων της περιοχής), αλλά κυρίως επειδή προστατεύουν τις τροπικές ακτογραμμές από τη διάβρωση, δημιουργώντας ένα φράγμα που προφυλάσσει τις παράκτιες περιοχές από καταιγίδες, τυφώνες και παλίρροιες.

Μέχρι τώρα ο φόβος της τίγρης απέτρεπε τους ανθρώπους να μπαίνουν στο δάσος για να κόψουν τα δέντρα ή για να κυνηγήσουν. Μόνο από τον Απρίλη ως τον Ιούνη κάθε χρόνο οι χωρικοί και οι ψαράδες τολμούν να μπουν στο δάσος με κίνδυνο της ζωής τους, για να μαζέψουν μέλι από τις άγριες μέλισσες και να συμπληρώσουν το πενιχρό πια εισόδημά τους. Σύμφωνα με τα παραπάνω, λοιπόν, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι η βασιλική τίγρης της Βεγγάλης προστατεύει όχι μόνο το δάσος, αλλά κατ΄ επέκταση την αλιεία και εκατομμύρια ανθρώπων στη νότια Βεγγάλη!

Η διατήρηση των απειλούμενων ειδών και των οικοσυστημάτων τους δεν είναι τόσο απλή όσο ο απλός καθορισμός των ορίων των προστατευόμενων περιοχών. Συχνά αυτές οι περιοχές κατοικούνται από αγροτικούς πληθυσμούς. Οι προκλήσεις που τίθενται από τις κοινότητες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την καταστροφή των ενδιαιτημάτων, λόγω επέκτασης της γεωργίας, καθώς και το κυνήγι των προστατευόμενων ειδών για εξασφάλιση τροφής και χρημάτων. Σε περίπτωση που τα απειλούμενα είδη και οικοσυστήματα συνυπάρχουν με ντόπιους πληθυσμούς, οι στρατηγικές διατήρησης που δεν φροντίζουν για την ανάγκη των κοινοτήτων αυτών όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, στο εισόδημα, στην καλή υγεία, στην εκπαίδευση και σε ένα καλό μέλλον είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Η περίπτωση της τίγρης της Βεγγάλης αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα για τη σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων.


Η καρακάξα Robin (ή Doyel ή Doel) είναι το εθνικό πουλί του Μπανγκλαντές.

εθνικό πουλί


Το εθνικό λουλούδι του Μπανγκλαντές είναι το λευκό ή ροζ νούφαρο, που ονομάζεται Shapla.

εθνικό λουλούδι

Απεικονίζεται και στο εθνόσημο του Μπανγκλαντές.

National_emblem_of_Bangladesh.svgshapla

Τρώγονται οι κόνδυλοι, τα φύλλα και το λουλούδι του νούφαρου.


Το jackfruit (ή kathal στα Μπενγκάλι) είναι το εθνικό φρούτο του Μπανγκλαντές.

Το δέντρο με τα μάνγκο είναι το εθνικό δέντρο του Μπανγκλαντές. Τα φρούτα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται ως διακοσμήσεις στους γάμους, τις δημόσιες γιορτές και τις θρησκευτικές τελετές.

mango tree


Το πιο δημοφιλές άθλημα στο Μπανγκλαντές είναι το κρίκετ. Η εθνική ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ το 1999.

cricket

Ha-Du-Du λέγεται το εθνικό ομαδικό παιχνίδι του Μπανγκλαντές (και του Νεπάλ), που κατάγεται από την Ινδία και αναφέρεται στο Ινδικό έπος Μαχαμπαράτα! Συναντιέται σε πολλές διαφορετικές εκδοχές με διαφορετικούς κανόνες. Δεν είναι πλέον τόσο δημοφιλές.

hadudu_by_gfaruque-d6sula1

Δεν υπαρχουν σχολια