2015: ΧΡΟΝΙΑ-ΟΡΟΣΗΜΟ

0 Aναρτηθηκε απο την - 1 Ιουνίου 2015 - ACTION AID, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΑΙΔΙΑ
ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και είναι το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον κάθε παιδιού και κάθε κοινωνίας.

Αλλά, εν έτει 2015, 58 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο.

out of school

38% των παιδιών παγκοσμίως δεν μαθαίνουν ούτε τις βασικές γνώσεις ανάγνωσης και αριθμητικής (άσχετα με το αν φοιτούν στο σχολείο ή όχι).

education quality

youth illiteracy

Όσον αφορά στην πρόσβαση στο Δημοτικό Σχολείο, η ψαλίδα ανάμεσα στα πλούσια και φτωχά παιδιά μεγάλωσε κι άλλο σε κάποιες χώρες.

education wealth

Επίσης, 68 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν φοιτούν στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

youth illiteracy

Τέλος, 781 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι, εκ των οποίων τα 2/3 είναι γυναίκες!

illiterate adults

Το 2015 μάλιστα αποτελεί το «έτος του φόβου» για τα παιδιά, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια εκπαίδευση, Γκόρντον Μπράουν. Σύμφωνα με τον Μπράουν, «το 2015 αποτελεί ήδη τη χειρότερη χρονιά από το 1945 για τα παιδιά που εκτοπίστηκαν, που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς ή που είδαν τα σχολεία τους να γίνονται στόχοι επιθέσεων. Από τα συνολικά 38 εκατομμύρια εκτοπισθέντων και από τους συνολικά 16.700.000 πρόσφυγες παγκοσμίως, οι μισοί είναι παιδιά και νέοι. Τα παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς και σε σκηνές μετά από φυσικές καταστροφές, όπως μετά το σεισμό του Νεπάλ, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Δεν πηγαίνουν σχολείο, αναγκάζονται συχνά να εργαστούν και κινδυνεύουν από την εμπορία ανθρώπων (trafficking)».

«Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά έχουν σκοτωθεί, βιαστεί, πουληθεί ως σκλάβοι, έχουν απαχθεί για να γίνουν “στρατιώτες” στις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία τόσα πολλά παιδιά δεν έχουν υποστεί τέτοια ανείπωτη βία» σύμφωνα με τον Άντονι Λέικ, εκτελεστικό διευθυντή της UNICEF.

Όμως, το έτος 2015 μπορεί να αλλάξει το μέλλον αυτών των εκατομμυρίων αποκλεισμένων παιδιών και νέων. Αν όλοι ενώσουμε τώρα τις φωνές μας και διεκδικήσουμε από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσουν την υπόσχεσή τους ότι με τις κατάλληλες πολιτικές και χρηματοδοτήσεις θα διασφαλίσουν το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην ποιοτική εκπαίδευση, τότε η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει μια από τις χρηματοδοτούμενες προτεραιότητες των νέων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs), που θα αποφασιστούν τον Σεπτέμβρη του 2015 για τα επόμενα 15 χρόνια (ως το 2030)!

SEND MY FRIEND TO SCHOOL 2015

Η Action Aid Ελλάς συμμετέχει εδώ και χρόνια στην παγκόσμια εκστρατεία Send my Friend to School συντονίζοντας τις δράσεις για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Στόχος της παγκόσμιας εκστρατείας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση εκατομμυρίων μαθητών και μαθητριών, δασκάλων και γονιών σε πάνω από 100 χώρες παγκόσμια, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην εκπαίδευση ανεξαρτήτως καταγωγής, φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, αναπηρίας και οικονομικής κατάστασης. Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών από την εκστρατεία του Send my Friend to School 2014 σε όλο τον κόσμο, που επικεντρώθηκε στο δικαίωμα πρόσβασης των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση: http://www.sendmyfriend.org/global-news/.

Συνεχίζοντας την παγκόσμια εκστρατεία και φέτος, η Action Aid Ελλάς κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να συμπληρώσουν μια λέξη στα παρακάτω μηνύματα για τους ηγέτες του κόσμου, που θα αποφασίσουν τους νέους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τον Σεπτέμβρη του 2015:

  1. «Θέλω να πηγαίνω στο σχολείο για να…»
  2. «Εάν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο…»
  3. «Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε εκπαίδευση που να…»

Δείτε τις φωτογραφίες των λέξεων που συμπλήρωσαν στα παραπάνω μηνύματα τα σχολεία πανελλαδικά: http://actionaideducation.tumblr.com/.

Οι φωτογραφίες των μηνυμάτων που δημιουργήσαμε στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής με τα παιδιά της Α΄, Β΄, Δ΄ και ΣΤ΄ τάξης στο 137ο Δ.Σ. Αθηνών και στο 7ο Δ.Σ. Δάφνης φαίνονται παρακάτω:

Α1

Αν όλα τα παιδιά του κόσμου πήγαιναν σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο αγαπημένος: Α2, 137ο Δ.Σ. Αθήνας

Αν όλα τα παιδιά του κόσμου πήγαιναν σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο ειρηνικός. Β1, 137ο ΔΣ Αθήνας

Αν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο ειρηνικός: Β1, 137ο ΔΣ Αθήνας

Αν όλα τα παιδιά του κόσμου πήγαιναν σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο δίκαιος και καινοτόμος. ΣΤ2, 137ο ΔΣ Αθήνας

Αν όλοι πηγαίναμε σχολείο, ο κόσμος θα ήταν πιο δίκαιος και καινοτόμος: ΣΤ2, 137ο ΔΣ Αθήνας

Η εκπαίδευση είναι...αφοσίωση: Δ1, 7ο ΔΣ Δάφνης

Η εκπαίδευση είναι…ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ, ΧΑΡΑ!: Δ1, 7ο ΔΣ Δάφνης

Η εκπαίδευση είναι... ΕΛΠΙΔΑ: Δ2, 7ο ΔΣ Δάφνης (με τη συνεργασία της δασκάλας Μέλη Καλλιόπη)

Η εκπαίδευση είναι…ΕΛΠΙΔΑ: Δ2, 7ο ΔΣ Δάφνης (με τη συνεργασία της δασκάλας Μέλη Καλλιόπης)

Έτοιμο και το βίντεο της Action Aid με τα συγκεντρωμένα μηνύματα των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση υπέρ της πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση! Το βίντεο με τα μηνύματά μας θα σταλεί στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνάντηση του Σεπτέμβρη, ώστε να ακουστεί και η δικιά μας φωνή εκεί που θα διαμορφωθεί το μέλλον των 126 εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο, που δεν πάνε σχολείο!

Δεν υπαρχουν σχολια