Bio

miranda_koumanakouΟνομάζομαι Μιράντα Κουμανάκου. Γεννήθηκα στην Καλαμάτα και πέρασα τα παιδικά καλοκαίρια στην Καρδαμύλη με μπάνια και θερινό σινεμά. Συνεχίζω να απολαμβάνω το σινεμά και τη θάλασσα.

Είμαι θεατρολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πατρών με Master από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Αγγλίας, χάρη στο Ι.Κ.Υ., το Ωνάσειο και τους γονείς μου!

Έχω εμπειρία εμψύχωσης ομάδων παιδιών στην Ελλάδα και ομάδων ενηλίκων με ειδικές ανάγκες στην Αγγλία. Συμμετείχα ως βοηθός σκηνοθέτη σε παραγωγές για παιδιά και ενήλικες σε θέατρα της Αθήνας (Αμόρε, Πορεία, Πόρτα). Από το 2002 διδάσκω στη Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., καθώς και σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.).

Διορίστηκα ως θεατρολόγος στη Δημόσια Εκπαίδευση το 2009. Σχεδιάζω προγράμματα, αξιοποιώντας τη μέθοδο project και τη ψηφιακή αφήγηση μέσα στην τάξη, για παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού κάθε σχολικής κοινότητας για συγκεκριμένα θέματα.

Βραβεύτηκα από το Υπουργείο Παιδείας με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας για τη δράση εναντίον του σχολικού εκφοβισμού τη σχ. χρ. 2011-2012. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον αντίστοιχο ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας (επιλέγοντας στο μενού Κατηγορία Έργου την επιλογή «Θεατρικών Σπουδών» και στο μενού Φορέα Βράβευσης την επιλογή «Αριστεία 2013»).

Βραβευτήκαμε από τη Unicef με το 3ο Πανελλήνιο Βραβείο για τη συγγραφή ενός παραμυθιού για τα δικαιώματα των παιδιών στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» τη σχ. χρ. 2012-2013.

Ακόμη, επιδιώκω συνεργασίες με σχολεία του εξωτερικού, για τη διεύρυνση των οριζόντων των μαθητών, αλλά κυρίως των δικών μου! Για το διακρατικό έργο eTwinning Digital Stories και τις συνεργατικές ψηφιακές ιστορίες, που επινοήσαμε, κερδίσαμε το βραβείο Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού MEDEA Awards 2014. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον σχετικό ιστότοπο του έργου. Εναλλακτικά, είναι διαθέσιμη μια σχετική συνέντευξη στην Καθημερινή και ένα webinar στα ελληνικά.

Είναι διαθέσιμος, επίσης, ο συνοπτικός οδηγός συνεργατικής επινόησης ιστοριών στην τάξη,  που προέκυψε από τη σχετική εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με συναρπάζει η “θάλασσα” των ιστοριών των ανθρώπων και ιδιαίτερα των παιδιών. Αλλά στη σημερινή εποχή, που τα Μ.Μ.Ε. και το διαδίκτυο βομβαρδίζουν τις αισθήσεις μας με υπερπληθώρα ιστοριών και μηνυμάτων, διαφαίνεται ο κίνδυνος να ξεχάσουμε να επινοούμε και να λέμε ιστορίες. Οι μαθητές, ιδιαίτερα, χρειάζεται να συλλάβουν ξανά τους εαυτούς τους ως παραγωγούς νοήματος και ιστοριών, παρά αποκλειστικά ως καταναλωτές τους, για να οργανώσουν και να εκφράσουν τις ιδέες και τις γνώσεις τους, να αποτυπώσουν τον εαυτό τους, την αίσθηση του χιούμορ τους και την κατανόηση του κόσμου με τον δικό τους, προσωπικό, τρόπο. Ενθαρρύνω, λοιπόν, τους μαθητές να πουν τις ιστορίες τους στην τάξη με καθαρότητα, ανθρωπιά και κριτική ματιά, χρησιμοποιώντας εύχρηστες εφαρμογές στο iPad. Τα βίντεο που προκύπτουν αποτελούν χρονοκάψουλες της οπτικής και της ταυτότητάς τους στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Παρακολουθώ τακτικά δια ζώσης ή εξ αποστάσεως προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, παρουσιάζω τη δουλειά στην τάξη με εισηγήσεις και εργαστήρια σε συνέδρια, ημερίδες, φεστιβάλ και διαγωνισμούς.