FAST FASHION vs. ΠΑΡΑΔΟΣΗ

0 Aναρτηθηκε απο την - 19 Ιουνίου 2015 - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ

Το Μπανγκλαντές συνδέεται συχνά με τα φτηνά ρούχα μαζικής παραγωγής, αλλά η αραχνοΰφαντη και πολύ πιο ακριβή μουσελίνα Jamdani υφαίνεται εκεί.

Jamdani λέγεται η παραδοσιακή, λεπτεπίλεπτη, απαιτητική και χρονοβόρα τεχνική ύφανσης στο Μπανγκλαντές και τη Δυτική Βεγγάλη. Συμπεριελήφθη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO μαζί με τα Bauls τραγούδια.

jamdani-weaving-57

Είναι διάσημη τεχνική από τα μέσα του 18ου αιώνα, λόγω του πλούτου των γεωμετρικών ή λουλουδάτων μοτίβων. Τα παραδοσιακά μοτίβα και η παραδοσιακή τεχνική ύφανσή τους μεταδίδονται από τον δάσκαλο στους μαθητές και από γενιά σε γενιά μέσα στις οικογένειες της υφαντουργικής κοινότητας.

Οι έμπειροι τεχνίτες με τα μαγικά δάχτυλα είναι περιζήτητοι! Ούτε κεντάνε ούτε τυπώνουν τα μοτίβα πάνω στα υφάσματα, αλλά τα υφαίνουν στον ξύλινο αργαλειό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Δύο υφαντές κάθονται δίπλα-δίπλα, για να εισαγάγουν με βελόνα και μεταξωτή κλωστή τα ντελικάτα σχέδια κατά της διάρκεια της ύφανσης των βαμβακερών κλωστών της μουσελίνας.

jamdani weaving

Απαιτείται εντατική και συγκεντρωμένη δουλειά με αφοσίωση και καλό μνημονικό για την αναπαραγωγή των μοτίβων. Μια τέτοια δουλειά αποτελεί ταυτότητα και πηγή περηφάνιας για τους υφαντές.

jamdani

Αντίθετα, οι εργάτες στα επικίνδυνα, συνήθως, εργοστάσια ενδυμάτων της Ντάκα, μοχθούν πάνω από τις ραπτομηχανές, ράβοντας για λογαριασμό των πολυεθνικών τα φθηνά ρούχα, που αγοράζουμε στη Δύση. Αλλά, περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε σύντομα σε ένα post για τη βιομηχανία ετοίμων ενδυμάτων του Μπανγκλαντές.

walmart-accepted-clothing-from-banned-bangladesh-factories

Όλα τα νήματα και οι βαφές για κάθε Jamdani υφαντό ήταν χειροποίητα. Αν η υγρασία και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος δεν ήταν στη σωστή αναλογία, δεν ήταν δυνατή η περιστροφή κατάλληλων νημάτων για την ύφανση με αυτή την τεχνική. Αρχικά, ύφαιναν μόνο γκρι υφάσματα. Αργότερα, ύφαιναν υφάσματα και άλλων χρωμάτων. Στη δεκαετία του 1960 το κόκκινο ύφασμα έγινε πολύ δημοφιλές.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Jamdani υφαντές ζούσαν στους οικισμούς Rupshi και Demra ακριβώς πάνω στην όχθη του ποταμού της Ντάκα. Το προσχωσιγενές έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Βρετανικής Κυριαρχίας – κατά τον 19ο αιώνα – τα χωριά εκεί παρήγαγαν το καλύτερο βαμβάκι.

Στις μέρες μας, όμως, η κύρια ζώνη κατασκευής Jamdani στο Μπανγκλαντές στις όχθες του ποταμού Shitalakhya απειλείται σοβαρά από τα απόβλητα των εργοστασίων, των μύλων και των οικισμών.

Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζεται ο τρόπος κατασκευής των Jamdani σάρι που φορούν στο κεφάλι τους οι γυναίκες καθημερινά και στις γιορτές, ως σύμβολο της ταυτότητας, της αξιοπρέπειας και της αυτογνωσίας τους. Είναι πολύ δροσερά, κατάλληλα για το τροπικό κλίμα. Ένα σάρι μπορεί να πάρει από τρεις ως τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί. Τα καλύτερα πωλούνται για εκατοντάδες ευρώ στο Μπανγκλαντές και την Ινδία, συχνά σε νύφες. Η χρονοβόρα διαδικασία ύφανσης Jamdani απαιτεί τέτοια τιμή πώλησης του τελικού προϊόντος, που περιορίζει κατά πολύ την κατανάλωσή του. Η τεχνική θα μπορέσει τελικά να επιβιώσει μόνο αν η αγορά διευρυνθεί.

Τα Μουσεία Victoria and Albert του Λονδίνου και Smithsonian στη Νέα Υόρκη έχουν εξαιρετικές συλλογές από Jamdani σάρι. Η σπανιότητά τους τα καθιστά εξαίσια μορφή τέχνης.

Δεν υπαρχουν σχολια