Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

0 Aναρτηθηκε απο την - 13 Ιουλίου 2015 - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ, ΦΤΩΧΕΙΑ

Ακολουθούμε τον Raju για μια ημέρα. Οδηγεί ένα rickshaw (ποδήλατο-ταξί) στη Ντάκα, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Αγωνίζεται να επιβιώσει και να προσφέρει τουλάχιστον στέγη και τροφή στη γυναίκα και τα δυο παιδιά του.

Ο Raju δεν είχε το προνόμιο να μορφωθεί και, παρά το γεγονός ότι εργάζεται σκληρά, το εισόδημά του δεν φθάνει για να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο. O φαύλος κύκλος της φτώχειας θα συνεχιστεί και στην επόμενη γενιά.

Το παραπάνω βίντεο συμβάλλει στην ενημέρωση των μαθητών για κάποια βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη, όπως τη φτώχεια, την πείνα και τον αναλφαβητισμό.

Προβληματίζει για τις αιτίες που τα δημιουργούν και φωτίζει τον τρόπο αλληλοεξάρτησής τους. Συζητάμε στην τάξη σχετικά με το ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας για την κατάστασή τους.

Μιλάμε και για τις ανισότητες που αυτά τα προβλήματα προκαλούν. Είναι αποκαλυπτική η διαπίστωση ότι η απόλυτη φτώχεια καταργεί όλα τα Δικαιώματα, αλλά και τα όνειρα των ανθρώπων, που μοιάζουν με τα δικά μας. Στερεί την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων.

Συζητάμε στην τάξη σχετικά με τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε. Ο εθελοντισμός είναι ένας από τους πιθανούς τρόπους συμβολής μας στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου. Δίνουμε παραδείγματα σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν αναλάβει παρόμοια δράση.

Mandela φτώχεια

Δεν υπαρχουν σχολια